Iskolatenisz Program

Miért hoztuk létre?

Meggyőződésünk, és szerencsére nap mint nap magunk is tapasztaljuk, hogy A TENISZJÁTÉK az egyik legszebb sportjáték. A tények pedig egyértelműen mutatják, hogy a világ egyik legizgalmasabb, leglátványosabb, legnépszerűbb, legnézettebb sportja.

A megnyerhető pénzdíjak nagysága már évtizedek óta arra hajtja-ösztönzi a gyerekeket, szülőket és edzőket, hogy naponta több millió gyerek – gyakran irreális vágyakat követve – próbálkozzon a csúcsra jutni. Ebből jól megél a teljes tenisz biznisz. A gyerekek 80-90%-a pedig előbb-utóbb elérkezik ahhoz a ponthoz, amikor megcsömörlik a teniszedzésektől, elege lesz a versenykudarcokból, végleg kiábrándul a teniszből, majd teljesen hátat fordít a sportnak. Ami óriási baj.

Igazából ugyanis nem a teniszt, a teniszjátékot kellene megutálniuk. A gyakori kudarc, a végső frusztráció fő okai az oktatási-képzési-nevelési folyamatban, gyakran annak elején (túl korai kiválasztás, versenyzésre ráállítás, irreális távlati célok, pedagógusként és/vagy szakmailag alkalmatlan teniszoktatók) és a veszélyesen  profitéhes gondolkodásban és környezetben keresendők.

Végre tiszta vizet kellene a pohárba önteni. El kellene mondani rögtön az elején, hogy még ha tehetséges is a gyerek, még ha megszámlálhatatlanul sok időt, energiát, pénzt, családi drámát is ölünk bele a tanulásba és a versenyzésbe, abban az esetben is a teniszezőknek csak kis aránya fogja visszanyerni a ráfordított  költségeket.

Tehát a gyerekek többsége ne ezért eddzen nap mint nap. Szeressék meg a teniszt, teniszezzenek egész életükben.Ma már számtalan teniszsikert lehet elérni abban az esetben is, ha valaki nem ATP vagy WTA szintű versenyeken nyer. Lehet például korosztályos, amatőr, üzleti, vagy éppen szenior egyéni tornákon, vagy csapatbajnokságokon is nyerni, trófeákat gyűjteni, jól szerepelni. Vagy éppen a barátunk, közeli ismerősünk ellen. Akiben pedig tényleg annyi ambíció van, hogy megpróbálja a legmagasabb csúcsokat megcélozni, az vágjon bele.

Mi a Programunkkal tehát a következő módon gondolkodunk. Először is meg kell szerettetnünk a teniszt a gyerekekkel, a teniszjáték lényegét valóban értő, a teniszt magas szinten oktató teniszedző révén. Váljon napi szükségletté a teniszlabda ütése és űzése. Ha ez megvalósul, és a Clubban otthonra, valamint az edzőben megfelelő partnerre lel a tanítvány, akkor ki lehet tűzni más, távolabbi célokat.

Mi a Program lényege?

Az iskolatenisz fejlesztésének Rákosmentére, a XVII. kerületi iskolákra kidolgozott Program koncepcióját a Program alapítója, a Steve Tenisz Club elnöke 2013 őszén hozta nyilvánosságra. A Program célja, hogy a szülők, iskolák és a helyi kerületi vezetés (Önkormányzat és KLIK) egyaránt támogassa minél több iskolás tanuló Programba bekapcsolódását, és 3 éven belül valamennyi iskolában tervszerű teniszoktatás folyjon.

A Program fő céljai az Alapító szándéka szerint:

– ismerjék meg, és szeressék meg a GYEREKEK a teniszt, majd egészséges, sportolni szerető felnőtté, sikeres  munkavállalóvá váljanak;
– kapcsolódjanak be az OKTATÁSI INTÉZMÉNYEK az Iskolatenisz Programba;
– aktivizálják magukat a TENISZKLUBOK a gyerekek teniszoktatásában;
– támogassa az ÖNKORMÁNYZAT a kerületi iskolateniszt

A Program szervesen kapcsolódik a Magyar Tenisz Szövetség által is támogatott nemzetközi Play&Stay programhoz, amit azonban több ponton lényegesen megújítottunk:

– a mi programunk egyedülálló módon Kerületi Programba integrálja egy fővárosi kerület összes általános iskolájának iskolatenisz oktatását;

– ahol erre lehetőség nyílik, közvetlenül az iskolába (iskolaudvarra és tornaterembe) hozzuk az oktatást, a képzéshez szükséges tudást a felkészült és motivált edző, a hordozható mini tenisz háló és egyéb eszközök révén, bővítve és színesítve ezáltal az iskolák sportági palettáját;

– az oktatás a koncepciónak megfelelően a piaci ár töredékéért elérhető